Ads 720 x 90

ads

Current Affairs Question for Assistant Grade 2 in Bevco


Current Affairs Question Today | PSC Current Affairs Question | Kerala PSC Current Affairs Question | UPSC Current Affairs Question | RRB Current Affairs Question | IAS Current Affairs Question | Current Affairs Question for all Competitive Exam
---------------------------------------------- 

################ PERSON IN NEWS ################
1. Who was appointed as the Controller General of Accounts?
Answer: - M.J.Joseph

2. Which Bengali writer, known for the novels Dahana (Charred), KachherDewal (Wall of Glass) etc.. passed away recently?
Answer: - Suchitra Bhattacharya

3. The Supreme Court of India issued guidelines on regulating government advertisements, based on the recommendations by the committee headed by?
Answer: - N.R.madhav Menon

4. Who was recently been appointed as Election Commissioner?
Answer: - Achal Kumar Jyoti

5. Who was appointed Chairman of the Joint Committee of Parliament to look into provisions of the Land Acquisition Amendment Bill,2015?
Answer: - S.S.Ahluwalia

6. Who has been appointed as the new Chairman of Sangeetha Nadaka Academy?
Answer :- Shekhar Sen

7. Who sworn as the new Chief Minister of Jammu and Kashmir?
Answer :- Mufti Mohammed Sayeed

8. Who has been appointed as the new Chairman of African Union?
Answer :- Robert Mugabe


################ SCIENCE AND TECHNOLOGY ################

1. Name the world’s first fully warm blooded fish, discovered recently?
Answer: - Opah

2. Name the first state to issue soil health cards to farmers?
Answer: -Punjab

3. Which state government has entered into a Memorandum of Understanding with Google, to build the company’s biggest campus outside the United States of America?
Answer: - Telangana

4. Name advanced variant of the BrahMos supersonic cruise missile which was successfully test fired from the Car Nicobar Island recently?
Answer: - BrahMos Block 3

5. India successfully test fired BrahMos Cruise Missile, what is its range?
Answer :-290 Km

6. The first total broadband district in India?
Answer :- Idukki
################ SPORTS  ################
1. Men’s Singles title winners of the Rome Masters Tennis?
Answer: - Novak Djokovic

2. Women’s Singles title winners of the Rome Masters Tennis?
Answer: - Maria Sharapova

3. Which Indian won gold in the under-15 category of World School Chess Championship?
Answer: - Tejaswini Sagar

4. Which Indian shooter won the bronze medel in the 50m Rifle Prone Event in the ISSF World Cup?
Answer: - Gagan Narang

5. Which Indian discus thrower won bronze in IAAF Diamond League series held in Shanghai?
Answer: - Vikas Gowda
6. The name of Mascots for 2016 Rio Olympic Games and Paralympics Games are?
Answer :- Vinicius and Tom

7. Who became the first Indian Cricketer to score a centuary against Pakisthan in the ICC World Cup?
Answer :- Virat Kohli

8. To which sports Sebastian Vettel is related?
Answer :- Car Racing

9. Who was elected as General Secretary of Indian Olympics Association in 2014?
Answer :- Rajiv Mehta

10. The Hero Indian Open tornament is related to which sports?
Answer :- Golf

11.  Who has been appointed as the Director General of the Sports Authority of India?
Answer :- Injeti Srinivas

12. The winner of first Hockey World League?
Answer :- Netherlands

13. In which sports event Sajan Prakash is related?
Answer :- Swimming

14. Who was the Caption of Kerala team in the 35th National Games?
Answer :- Preeja Sreesdharan

15. Mayuresh Pawar of Maharashtra team died on the 2nd day of 35th National Games. He is associated with which sport?
Answer :- Netball



16. Which state has won the renji Trophy Cricket Cup in 2005?
Answer :-karnataka

17. How many medals were won by Services Sports Control Board in 35th National Games?
Answer :- 159

18. How many districts in Kerala the Venue of National games 2015 arranged?
Answer :- 7

19. The winner of women’s Brisbene International Title 2015 in professional tennis tournaments is?
Answer :- Maria Sharapova


################ WORLD ################
1. Name the former president of Egypt who was sentenced to death?
Answer: - Mohammed Morsi

2. Plaestine was recently recogbised as a state by which country?
Answer: - Vatican

3. Which International Day, observed by United Nations on May 15 , has this year’s theme, ‘Men in Charge? Gender Equality and Children’s Right in Contemporary Families’?
Answer: - International Day of Families

4. 17 May 2015 marked the 150th anniversary of which United Nations specialised agency?
Answer: - International Telecommunication Union

5. India and Iran signed a Memorandum of Understanding for the development of which port in Iran?
Answer: -  Chabahar

6. Which party won the general election held in the United Kingdom?
Answer: - Conservative Party

7. Which country where more than 4700 people died were killed by the Ebola virus, has recently been declared Ebola free by the WHO?
Answer: - Liberia

8. Which University has topped in ‘Times World’s Reputation Rankings 2015’?
Answer :- Stanford University

9. The Asian city where the first municipal election were held in 60 years in 2014 December?
Answer :- yangon , Mayanmar
10. The first Asain Country to Introduced NOTA?
Answer :- Bangladesh

11. Which Indian City hosted the first Ocean Science Congress?
Answer :- Kochi

12. In which Afican Nation Anirudh Jagannath was elected as Prime Minister?
Answer :- Mauritius

13. The Houthis are members of a rebel group operating in which country?
Answer :- Yemen

14. Where is the seat of Pan African Parliament?
Answer :- Midrand, South Africa

15. Which is the richest country in ASEAN?
Answer :- Singapore

################ INDIA ################
1.What does USTAS, the new central scheme launched by the government stands for? 
Answer: - Upgrading Skills and Training in Trraditional Art/Crafts for Development

2. Where was the dedicated E-commerce Center of India Posts, launched recently? 
Answer: - New Delhi 

3. The Union Government of India has given its approvel for disinvest of how much percent in the National Thermal Power Corporation(NTPC)? 
Answer: - 5% 

4. Which state government banned digging of bore wells deeper than 200 feet? 
Answer: - Maharashtra 

5. Where was the 6th edition of the National Conference on Nuclear Energey held? 
Answer: - New Delhi 

6. Name the first state to issue soil health cards to farmers? 
Answer: -Punjab 

7. The Government of India has approved Rs20,000 Crore from which programme, aiming to integrate the effort to clean and protect the river Ganga in a comprehensive manner? 
Answer: - Namami Ganga 

8. The Union Minister of health and Family Affairs launched which award for public health facilities? 
Answer: - Kayakalp 

9. The Benami Transaction (Prohibition) Amendment Bill, recently introduced in the Parliament seeks to aamend which Act? 
Answer: - Benami Transactions (Prohibition) Act 1988 

10. The Government of India has allocated how much amount for the development of AYUSH, that copmprises Ayurveda, Yoga, Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy? 
Answer: - Rs. 5000 Crore 

11. India assumed the presidency of the 68th session of which International Body? 
Answer: - World Health Assembly 

12 . where is recently commissioned naval base, INS Sardar patel located? 
Answer: -Porbandar 

13. Which state has set up a fenced forested elephant sanctuary?
Answer :- Karnataka

14. Which is the assistance of which body the National Cyclone Risk Mitigation Project was launched on India?
Answer :- World Bank

15. From which Constituency Sumitra Mahajan was elected to the 16th Lok Sabha?
Answer :- Indor , Madhya Pradesh

16. The first State in India to launch a healthAdalat?
Answer :- Karnataka

17. In which city the first duble cecker fly over of India was inaugurated?
Answer :- Mumbai

18. The union Misnitry of water resources has decided to celebrate the year 2015-16 as?
Answer :- Jalkranti Varsh

19. Which committee recommended new criteria for determination of Poverty Line?
Answer :- C. rangarajan Committee

20. Union Ministry of Communication and Information Technology released the commemorative postage stamps on the theme of ?
Answer :- Swach Bharath Mission

21. How many sub groups of Chief Ministers had been constituted within NITI Aayog?
Answer :- 5

22. The political party of Pawan Kumar Chamling who became the Chief Minister of Sikkim for the 5th term?
Answer :- Sikkim Democratic Front

23. The theme of National Science Day 2015 is?
Answer :- Science for National Building



24. World’s largest and tallest Indian Flag has been unfurled at which place in India?
Answer :- Faridabad

25. Surys Kiran is a combined military training excise between India and?
Answer :- Nepal

26. The Indira Paryavaran Bhavan India’s first Net Zero Energy building is located in which city?
Answer :- New Delhi

27. The number of seats won by United Progressive Alliance in 2014 General Election?
Answer :- 58
28. Sukanys Samridhi Yojana had been started by Union Government in Janpur District of Uttarpradesh under?
Answer :- Beti Bachavo Beti Padao

29. Which State won the 10th National Award for outstanding work in Mahathma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act?
Answer :- Madhya Pradesh

30. According to the latest Tiger Census Report of 2015, which state has recored highest number of tigers?
Answer :- Karnataka

31. The first State in India to ‘Observe Child Protection Day’?
Answer :- Assam

32. Which Indian city declared as the first kerosene free city on 19th June 2014?
Answer :-New Delhi

33. Which Tiger Reserve bagged the National Tiger Conservation Authority biennial award?
Answer :-Periyar

34. Who was appointed as brand Ambassador for the North East by Central Government?
Answer :- M.C.Marykom

35. Where is the nenovated Nalanda University?
Answer :- Rajgir, Bihar

36. Indian railway has flagged off the first comprehensive Natural Gas (CNG) based train in which state?
Answer :- Haryana

37. Which state has organized the ‘International Conference on Buddhist Heritage’?
Answer :- Odisha

38. The bill that given assent by the President of India on 12th May 2014?
Answer :- Whistleblowers Bill

39. The person who got the highest majority in the Lok Sabha elections?
Answer :- Pritam Munde (696321 Votes)

40. First Kisan Call Center of North East has been opened at which place?
Answer :- Agartala


################ KERALA ################
1. Which department of Kerala launched ‘Laharivimuktha Keralam’ Project?
Answer :- Excise

2. The first e-governance Municipality in Kerala?
Answer :- Thiroor

3. Which committee appointed to probe the solar panel scam in Kerala?
Answer :- Sivarajan Commission

4. Who has been appointed as the chairman of Kerala Lalithakala Academy?
Answer :- Prof.Kattoor Narayana Pillai

5. The scheme aims to provide training in soft skills to college students?
Answer :- Yes Kerala

6. The schemd of Government of Kerala for children below 18 years of age who are affected by fatal disease?
Answer :- Thalolam

7. The first Municipality in India to get an ISO Certification?
Answer :- Malappuram

8. The Goodwill ambassador of Sukhayatra 2015 Project?
Answer :- Mohanlal

9. Who directed the movie ‘Perariyathavar’?
Answer :- Dr.Biju

################ BUSINESS ################
1.  World’s busiest airport for International Traffic?
Answer :- Dubai International Airport


################ DAYS TO REMEMBER ################
1. International Yoga Day is celebrated all over the world on?
Answer :- June 21
2. Which was the theme of International Women Day 2015?
Answer :- Make it happen

3. Zero Discrimination Day is observed on?
Answer :- March 1

4. 10th February will henceforth will be recognized in India as?
Answer :- National Deworming Day

5. What was the tag line for World Cancer day 2015?
Answer :- Not beyond Us

################ BOOKS ################
1. ‘Greater then Bradman’ a famous book related to the life story of Sachin Thendulkar written by?
Answer :- Rudolph Lambest

2. Who authorized ‘Courage and Conviction’ an Autobiography?
Answer :- V.K.Singh

3. Who is the author of the book ‘India Shastra: Reflections on the Nation In Our Time’?
Answer :- Shashi Tharoor

4. Which Bollywood actor’s autobiography is ‘And then One Day’?
Answer :- Nasuriddin Shah

################ AWARDS ################
1. The nonprofit organization of Pakisthan that got Magsasy Award in 2014?
Answer :- The Citizen’s Foundation

2. The former Deputy Prime Minister of India who was conferred Padmavibhushan in 2015?
Answer :-L.K.Advani
Download in PDF

Related Posts

ads
Subscribe Our Newsletter